Udržateľnosť
Udržateľnosť

10 výhod zeleného vodíka v logistike

Dekarbonizácia planéty je jedným z cieľov, ktoré si krajiny na celom svete stanovili na rok 2050, pričom Španielsko je silným priekopníkom.

Na stránke June 3, 2022

V posledných rokoch sa diskutuje a propaguje zelený vodík ako alternatíva k znečisťujúcim fosílnym palivám s cieľom dekarbonizovať logistický a priemyselný sektor a ponúka celý rad udržateľných výhod na domácej úrovni.

Španielsko je veľmoc, ktorá vyniká v oblasti obnoviteľných energií, a preto by sa mohlo stať exportérom zeleného vodíka a opustiť tak energetickú závislosť od iných krajín.

Zelený vodík má mnoho ekonomických a environmentálnych výhod. V sektore logistiky zdôrazňujeme:

  1. V porovnaní s vozidlami len na batérie chápeme zlepšenie udržateľnosti, prevádzky a bezpečnosti prostredníctvom redukcie batérií (nižšia hmotnosť a environmentálny dopad ich životného cyklu) a eliminácie elektrického nabíjania z potreby dobíjacej infraštruktúry.
  2. Eliminácia plynov znečisťujúcich životné prostredie, akými sú napríklad nafta alebo benzín.
  3. Schopnosť dekarbonizovať dopravu, sektor, ktorý sa doteraz považoval za „ťažko utlmiteľný“, z hľadiska boja proti klimatickým zmenám.
  4. Skrátenie času tankovania, čo predstavuje približne jednu minútu pre vysokozdvižné vozíky a niekoľko minút pre dodávky a nákladné autá.
  5. Dostatočná autonómia, napríklad vodíkové palivové články vo vysokozdvižných vozíkoch majú životnosť 8 – 10 hodín, čo zodpovedá pracovnému dňu; dodávky môžu mať dojazd viac ako 400 km. Vyvíjajú sa ekologickejšie vozidlá s dlhším dojazdom.
  6. Ekologickejšie, pretože pôvod energie na výrobu vodíka z obnoviteľných zdrojov, ako sú solárne panely, je známy a môže byť certifikovaný.
  7. Okrem obnoviteľnej energie je jedinou surovinou v zelenom vodíkovom závode voda (H2O), nízkonákladový obnoviteľný zdroj, ktorého cyklus sa nemení.
  8. Zvýšená bezpečnosť pre personál: Vodík nie je škodlivý pre pracovníkov, napríklad na rozdiel od olovených batérií používaných vo väčšine skladov, z ktorých môže unikať kyselina, chemická zlúčenina nebezpečná pre personál skladu a životné prostredie. Je tiež menej nebezpečný ako iné palivá, ako je napríklad benzín.
  9. Jednoduché skladovanie: môže sa použiť neskôr na iné účely a v inom čase, ako je ich výroba.
  10. Posilnenie zelenej energie a technologickej nezávislosti Španielska a Európskej únie prostredníctvom trvalo udržateľného rozvoja odvetvia, ktoré vytvára pracovné miesta a technológie a zároveň znižuje závislosť od fosílnych palív, ktorých máme veľký nedostatok.

Dekarbonizácia planéty je jedným z cieľov, ktoré si krajiny na celom svete stanovili do roku 2050 a zelený vodík sa ukazuje ako jedno z najefektívnejších riešení tohto zadania.

Bol tento obsah zaujímavý, užitočný?